Hi ha motius per fer una vaga general?

El passat 9 de març els principals sindicats del país convocaven vaga general. El 29 de març és el dia assenyalat per aturar el país i portar les protestes al carrer. Potser algú s’ha preguntat (com m’ha passat en els meus cercles íntims), per què els sindicats convoquen aquesta vaga? Bàsicament dos paraules ens donen la resposta: reforma laboral.


Un cop es va iniciar la crida a la mobilització de tots els treballadors i treballadores del país,  van començar a sorgir posicionaments i arguments a favor i en contra. Com és normal, Govern i empresaris van rebutjar-la frontalment (així com els mitjans de comunicació afins, ja siguin públics o privats), i s’hi ha anat sumant les oposicions i la majoria d’agents socials.

Hi ha motius reals per fer una vaga general contra la reforma laboral? Davant de moltes informacions sorgides arran de què comportarà aquesta reforma, he considerat necessari poder descriure els principals canvis que provocarà en el mercat de treball. Evidentment no són els únics, però són elements centrals que estan a totes les tertúlies i debats. 

A.      S’abarateix l’acomiadament tot reduint les indemnitzacions i s’eixamplen els supòsits d’acomiadament procedent. Ara ja no cal tenir pèrdues, ara n’hi ha prou amb un descens dels beneficis o de les vendes. En aquest cas, et poden enviar cap a casa amb 20 dies per any amb un màxim de 12 mensualitats.

B.       Si  l’acomiadament és improcedent, es passa de 45 dies/any a 33/dies any amb un màxim de 24 mensualitats (abans 42).

C.       Et podran rebaixar el salari i canviar-te la teva jornada laboral (horaris, torns,...) de manera unilateral. L’empresa ho podrà fer al·legant  raons “relacionades amb la competitivitat, productivitat o l’organització tècnica o de treball de l’empresa”.  Així, es modifica l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors.

D.      La història dels expedients de regulació d’ocupació (ERO). Les empreses que vulguin fer un ERO s’acolliran a la indemnització mínima i no necessitaran el vist i plau de l’autoritat laboral.  

E.       A més, s’amplien les causes per les quals una empresa pot al·legar per presentar un ERO. D’aquesta manera, s’amplien els motius en els que l’empresa pagarà la indemnització més baixa per acomiadament procedent: 20 dies per any treballat i un màxim de 12 mensualitats.

F.        Ara seràs tu el que hauràs de demostrar que l’acomiadament ha estat improcedent. Amb l’ampliació dels supòsits d’acomiadament procedent, gairebé tots els acomiadaments ho seran.  Així que et tocarà anar al jutge a demostrar la teva “innocència”. 

G.      El nou “contracte per a emprenedors” (empreses menors de 50 treballadors) té un període de prova d’un any, de manera que quan quedi un dia per fer l’any et podran dir que no has passat el període de prova i acomiadar‐te sense cap mena d’indemnització.

Aquestes són algunes de les modificacions més discutides des de la presentació de la reforma del PP i  extretes de reculls de columnes d’opinió, notícies i argumentaris varis de sindicats i agents socials. Simplement és una aportació personal per a que cadascú reflexioni i decideixi si hi ha motius suficients per fer una vaga general. 

Sigui com sigui el 29 de març serà un dia on cada persona, en el seu dret de fer vaga, podrà expressar, si així ho vol, el seu rebuig i descontentament amb una reforma acusada de ser agressiva i molt injusta per als treballadors (justa per altres, és clar).

Comentarios

Entradas populares de este blog

Quina és la situació del Vallès Oriental davant les inversions dels programes ocupacionals del SOC?

Anàlisi dels programes electorals de CiU i PSC (I). Quins són els conceptes més utilitzats?

Els treballadors espanyols davant l'automatització