"Quiniela electoral". Quin és el màxim i el mínim de diputats per a cada partit? Recull d'enquestes preelectorals


Quan s'acosta una campanya electoral els grans mitjans de comunicació del país i els centres d'estudis oficials, es centren en realitzar enquestes per conèixer la intenció del vot dels ciutadans i les seves prioritats. D'aquestes preguntes sorgeix la projecció de diputats que cada partit pot aconseguir el dia de les votacions. 

Normalment les enquestes es publiquen i es comenten el dia de la seva posada en escena. És interessant poder recollir els resultats de tots els sondeigs electorals que s'han realitzat fins al moment. Per aquest motiu s'ha elaborat la taula següent, per conèixer quins resultats s'han anat donant a cada partit, i quin és el mitjà o institució que l'ha realitzat.



D'aquesta taula en podem destacar els màxims i els mínims que s'han projectat de cada partit i conèixer quin mitjà de comunicació o institució li ha atorgat tals resultats.

  • CiU: El baròmetre del CEO (Centre d'Estudis d'Opinió), conjuntament amb l'enquesta de La Vanguardia del 14/10, han projectat que aquest partit aconseguiria la majoria absoluta. En el cas del CEO dóna a CiU un interval entre 69-71 diputats. En canvi, l'enquesta de La Razón del 30/09 pronosticava uns resultats per sota dels de les passades eleccions (de 62 a 58-59).
  • PSC: Les enquestes de La Razón i El Mundo realitzades el 30 de setembre són les que millors resultats han donat als socialistes amb 24-25 diputats. Els pitjors pronòstics els ha fet el CEO, donant al PSC tan sols 15 diputats.
  • PP: Els populars han tingut els millors pronòstics en les enquestes de La Razón i El Mundo (què estrany no?). En canvi, els pitjors resultats els publicava El Periódico (2/10) amb 12-13 diputats.
  • ICV: Iniciativa ha viscut resultats diversos segons cada enquesta. La que major nombre de diputats li projecta és la de RAC1 del 5 de novembre, amb 14 diputats. Per altra banda l'enquesta del diari Ara li va donar el menor nombre de diputats amb 9, tot i que l'interval que va publicar és molt ampli: 9-12.
  • ERC: Els millors resultats projectats van ser de l'enquesta de El Periódico (2/10) i de Tele 5 (3/11). Totes dues enquestes parlaven de 17-18 diputats. El Mundo és el mitjà que li va pronosticar pitjors resultats a ERC amb 12 diputats.
  • C'S: El CIS és el que dóna millors perspectives a C's amb 7 diputats. Observant les enquestes Ciutadans és la força política que ha anat progressant de manera continuada.
  • Resta de partits: La gran majoria d'enquestes donen 0 a SI, les CUP i PxC. En el cas de les CUP és perquè moltes de les enquestes es van realitzar abans que aquest grup polític digués si es presentava o no. Solidaritat va tenir un gran resultat en els pronòstics de El Periódico (2/110) amb 5-6 diputats, però les últimes enquestes li pronostiquen mals resultats. 
Un cop s'hagin realitzat les votacions i tinguem ja tots els resultats, serà qüestió de comparar-los amb les enquestes per veure quina és l'organització que més s'ha acostat als resultats finals. 



Comentarios

Entradas populares de este blog

Els treballadors espanyols davant l'automatització

Quina és la situació del Vallès Oriental davant les inversions dels programes ocupacionals del SOC?

Anàlisi dels programes electorals de CiU i PSC (I). Quins són els conceptes més utilitzats?