Anàlisi dels programes electorals de CiU i PSC (I). Quins són els conceptes més utilitzats?



Una de les grans característiques dels processos electorals és que cada partit elabora el seu programa polític amb el qual pretén establir el marc on es desenvoluparan les seves polítiques per dirigir el futur dels propers  anys (normalment quatre) d’un país, territori o comunitat. Així, el programa electoral és on queden reflectides les propostes i projectes polítics de cada candidatura, el que els ha de servir per convèncer i demanar la confiança als votants.

Donada la gran lluita de conceptes que ha provocat tant la crisi econòmica com la crisi de la relació de Catalunya amb la resta d’Espanya, és d’important rellevància conèixer quin és el contingut de cada programa per aquestes properes eleccions del 25N. Analitzar els programes dels partits polítics ens pot servir per conèixer el seu posicionament ideològic i veure quines són les seves prioritats i principals motivacions.

Com que socialment no és molt comú ni estès que les persones ens llegim de pe a pa els programes electorals, aquest i els següents articles del blog parlaran de l’anàlisi de textos realitzat als principals programes electorals. 

Primer de tot s’ha realitzat un anàlisi de caire qualitatiu amb el programa Atlas.ti, programa d’investigació social utilitzat en l’anàlisi de textos. L’objectiu és conèixer quines són les paraules i termes utilitzats amb més freqüència en els programes de CiU i del PSC. 

La primera taula ens mostra les 15 paraules més utilitzades en els documents estudiats:

Taula 1. Anàlisi quantitatiu. Quins són els  termes/paraules
més utilitzades en els programes electorals de CiU i PSC?

El total de conceptes i paraules utilitzats en cada programa electoral s’ha realitzat eliminant les preposicions, els articles, adverbis i altres formes genèriques i d’ús habitual. D’aquesta manera s’analitzen els conceptes que representen alguna idea o valor per cada partit polític. Si observem la taula,  queda clar que el terme Catalunya és el més utilitzat per ambdós partits. Sobretot per CiU, ja que anomena Catalunya  499 vegades, mentre que el PSC ho fa en 207 ocasions.

Destaca però la resta de conceptes repetits amb més freqüència. Mentre en el programa de CiU destaquen per darrera de Catalunya els conceptes de país i social, en el del PSC es repeteixen amb més freqüència els termes social i govern. També és curiós veure com al programa de CiU no apareix la crisi econòmica com un dels conceptes més repetits. 



Veiem com en els dos programes apareixen conceptes repetits però amb més pes en un que en l’altre. Aquest és el cas del concepte persones, on en el cas del PSC apareix més. També en el programa dels socialistes destaca el terme serveis, mentre que en el de Convergència no apareix entre els 15 termes més repetits.



Per altra banda el programa de Convergència i Unió si que repeteix amb més freqüència el terme empreses, sent el vuitè més utilitzat. Pel que fa als socialistes aquest terme es situa el tretzè de la llista.


Per acabar aquesta mirada inicial als dos programes destaquem com Convergència i Unió utilitza repetidament la paraula país, fent referència al primer terme més utilitzat per ells: Catalunya. Els socialistes d’altra banda utilitzen menys el concepte país i aquest apareix el penúltim de la llista de termes més repetits.
  

Comentarios

  1. Senyor del Amor, amb el seu permís complementaré aquesta entrada amb la que vaig publicar al meu espai web fa uns dies també, on explico una eina gràfica amb les principals paraules dels programes. Pel que he mirat de la teva taula del PSC i CIU coincideixen bastant, falla en algun dígit però suposo que serà a causa de l'eina utilitzada per comptar, tampoc li vaig dedicar molt de temps a la depuració de les paraules.

    Les properes eleccions, si això, ja en fem un junts :)

    Salut.

    L'enllaç: http://fraguadeanalisissocial.blogspot.com.es/2012/11/eines-grafiques-alternatives-als-nuvols.html

    ResponderEliminar
  2. Moltes gràcies pel teu comentari i la teva informació! Em miraré amb molta atenció l'eina que comentes!

    i Sí! Espero que puguem col·laborar plegats!

    Estigues atent perquè aquesta tarda publico un post amb 20 paraules clau que m'han demanat que busqui en els dos programes, per saber en quina mesura apareixen.

    Merci de nou

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

Súper diumenge d'enquestes electorals. Recull de resultats

Els treballadors espanyols davant l'automatització