Els treballadors espanyols davant l'automatització



El Future for Work institute, Randstad, l'UGT i la Universitat Oberta de Catalunya han realitzat aquest estudi per conèixer què opinen i com s'enfronten els treballadors espanyols al fenomen de l'automatització. 

L'estudi té un doble objectiu: d'una banda, determinar els factors que influeixen en la percepció de l'automatització com a amenaça o oportunitat, que porten a adoptar una actitud o una altra davant aquest fenomen; per un altre, provocar una reflexió sobre el que poden fer els diferents actors implicats per a minimitzar l'impacte negatiu de l'automatització del treball en la societat. La mostra de l'estudi ha estat de 1.159 treballadors i treballaddores.

Segons l'informe, encara que les prediccions de diferents experts i institucions no coincideixen respecte al nombre de llocs de treball que poden destruir-se, crear-se o transformar-se com a conseqüència de l'automatització, existeix un consens generalitzat que un nombre important de treballadors necessitarà un significatiu procés de requalificació professional per a preservar la seva ocupabilitat.

D'aquest estudi en destaco un parell de dades interessants:

1. A penes 1 de 10 deu participants en l'estudi està molt preocupat perquè les màquines o el programari poden fer innecessari el seu treball o posar en risc el seu futur en la seva empresa a curt termini. La proporció s'eleva a 1 de cada 5, quan se'ls demana que tractin d'imaginar la situació dins de 10 anys.

2. A major nivell d'estudis les persones tendeixen a preocupar-se menys per al risc de perdre la seva feina o perquè el seu futur laboral es vegi perjudicat per causa de l'automatització.


3. La proporció de persones molt preocupades perquè el seu treball va a ser reemplaçat per màquines o programari és més del doble entre els qui fan treballs menys complexos que entre els qui fan treballs més complexos.

4. Els professionals de les àrees d'administració, comptabilitat, finances, atenció a clients i usuaris, compres, logística, qualitat i fabricació són els que senten un maig risc de ser desplaçats per màquines o programari. En l'altre extrem estan els professionals de les àrees de màrqueting, recursos humans, legal i direcció general.

5. Els treballadors i treballadores consideren que la responsabilitat màxima de què les persones aconsegueixin adaptar-se als canvis que puguin experimentar els seus llocs de treball és de les mateixes persones. En segon lloc en grau de responsabilitat segons els treballadors amb feines més complexes són les institucions educatives. En canvi, pels treballadors amb feines menys complexes, el segon lloc de la responsabilitat recau en l'empresa.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Quina és la situació del Vallès Oriental davant les inversions dels programes ocupacionals del SOC?

Anàlisi dels programes electorals de CiU i PSC (I). Quins són els conceptes més utilitzats?