Actualització: Té suport social el moviment del #15M?

La setmana passada publicava un post parlant sobre el suport social del 15M detectat en diverses enquestes, en concret de Metroscopia. Com ja vaig avançar s’han tornat a fer enquestes i estudis d’opinió per saber com ha evolucionat el suport de la gent al moviment dels indignats. Recordem que del passat juny a l’octubre l’enquesta analitzada registrava un descens del suport de la gent a aquest moviment:
  • passant del 64% al 54% de ciutadans que sentien simpatia pel moviment
  • i del 79% al 73% la gent que considerava que tenen raó.
L’enquesta feta uns dies abans de la mobilització del 12M d’enguany registrava els pitjors nivells de suport social per als indignats. Llavors ja van sorgir tot de veus (ja sabem de quin bàndol) que van començar a dir que el moviment estava acabat, que cada cop representava a menys gent i que no tenien cap tipus de legitimitat. 

Dies després però, Metroscopia torna a publicar els resultats de l’enquesta feta el 17M (després de la mobilització a les places i carrers de tot el país) i el 15M va tornar a aconseguir els mateixos nivells de suport de la societat espanyola que els registrats l’any anterior. 


Font: elaboració pròpia amb les dades de Metroscopia

Llavors, alguns/es us podeu preguntar: però com pot ser que hi hagi aquesta diferència en tan sols 7 dies? Què pot significar un canvi així?

Doncs, segons el meu criteri, això significa que aquest moviment social (com qualsevol altre), en un context de societat del coneixement, necessita de la visualització als mitjans de comunicació i a Internet. Fins el passat 12 de maig (quan van tornar massivament al carrer i on tots els mitjans de comunicació i les xarxes socials anaven plenes d’informació) l’ estudi d’opinió sobre el suport al 15M anava a la baixa. 

Com us he dit, tant sols dos dies abans de la mobilització, el 10 de maig, l’enquesta realitzada registrava només un 51% de simpatia dels ciutadans  i un 68% creien que tenien raó en les coses que protestaven. Un cop feta la mobilització i el retorn dels indignats a televisions, premsa escrita, digital i a Internet (el 17 de maig) es dispara de nou el suport de la societat espanyola: 68% senten simpatia pel moviment  i el 78% creuen que tenen raó.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Quina és la situació del Vallès Oriental davant les inversions dels programes ocupacionals del SOC?

Anàlisi dels programes electorals de CiU i PSC (I). Quins són els conceptes més utilitzats?

Els treballadors espanyols davant l'automatització