Té recolzament social el moviment del #15M?

Avui fa un any de la visualització a les places del nostre país del Moviment dels indignats, l’anomenat popularment #15M. Avui 15 de maig, i de fet ja fa uns dies des de dissabte passat, els indignats tornen a estar presents, no només als espais públics sinó que també a l’opinió pública i en les boques de tots els líders d’opinió del país.

Part d’aquests líders i dels mitjans de comunicació que els sustenten han aprofitat aquests dies per desprestigiar i criminalitzar el moviment dels indignats. Els arguments s’han anat disparant des de diversos escenaris mediàtics i alguns han sobrepassat les fronteres del que és considerat periodisme o de la ètica periodística, com és el cas de la portada del diumenge de La Razón (hi podeu accedir en aquest link: Portada la razón).

Així, un dels arguments més utilitzats és que el #15M no representa a la majoria dels ciutadans i que, per tant, no tenen la legitimitat per esdevenir un agent social de referència que pugui pressionar als governants. Aquests arguments, sobretot venuts i difosos contínuament per les forces conservadores del país, ja van ser utilitzats fa un any quan el moviment començava a sorgir. 

Com ja sabeu que m’agrada desmuntar o confirmar aquest tipus d’arguments amb dades, he recuperat els estudis d’opinió que van fer dos centres d’estudis seriosos amb criteris sociològics (alguns, lligats a determinats mitjans conservadors, no ho són o directament publiquen enquestes del web com si fossin científiques). Aquests estudis es van realitzar gairebé fa un any i tenien com objectiu conèixer l’opinió pública envers el moviment dels indignats. 

Durant el juny passat Metroscopia i el GESOP publicaven als mitjans pels quals treballen (El País i El Periódico respectivament) diversos estudis d’opinió sobre la percepció que els ciutadans tenien entorn al moviment dels indignats.

Així doncs, és veritat que el moviment #15M no representa ningú perquè no té el suport de la nostra societat? Mirem en la següent taula els resultats principals dels estudis realitzats:


ESTUDI D’OPINIÓ GESOP Juny 2011
  •  El GESOP va fer un estudi a principis de juny on el 64,1% dels enquestats deien compartir les reivindicacions del moviment . A Catalunya aquest suport augmentava fins al 73,8%.
  • L’enquesta del GESOP també afirmava que un 88% dels ciutadans creia que el #15M és l’expressió d’un malestar general amb la situació del país.

ESTUDI D’OPINIÓ METROSCOPIA Juny 2011

Clima social d’Espanya - Principis de juny

Enquesta Flash - Finals de juny

  • El 66% sent simpatia pel moviment
  • El 81% dona suport a les propostes que s’han fet des de les assemblees


  • Aquest suport es manté tot i que perd dos punts (64%)
  • El suport a les propostes dels indignats es situa al 79%

L’última referència d’aquests centres d’opinió sobre el #15M la publica Metroscopia a finals de l’octubre de l’any passat. Les protestes provocaven més simpatia (en un 54%) que rebuig (un 27%). El 73% de la població opinava que els indignats tenien raó. És interessant veure com entre els votants del PSOE aquest percentatge augmentava fins al 79%  i entre els votants del PP  aquest es reduïa fins al 55% (però segueix sent majoria).

També es rellevant que l’enquesta Flash de Metroscopia del juny passat mostrava com el 88% dels votants del PSOE compartia les peticions del moviment del #15M. Hi hauríem d’entrar amb profunditat però la intuïció em diu que aquest percentatge de votants socialista no va veure reflectides aquestes propostes al programa electoral del PSOE. Segurament, si féssim una enquesta preguntat sobre la qüestió, trobaríem que la majoria de votants socialistes sentirien més com a pròpies les propostes de la socialdemocràcia francesa d’Hollande que el programa presentat per Rubalcaba pel passat 20-N. 

És evident que aquests estudis d’opinió ja tenen un cert temps i que per tant hauran de ser revisats. Imagino que d’aquests nous actes de mobilització del moviment del #15M en sorgiran diversos estudis com ja va passar fa un any. D’aquesta manera, estaré pendent de veure si algun dels centres d’estudis (seriosos, com ja comentava anteriorment) han fet alguna investigació, tot i que no tindrem resultats fins al juny, suposo. D’aquesta manera podrem fer una evolució més clara i precisa del suport social a aquest moviment, però de l’argument utilitzant per deslegitimar el moviment ja hem vist que res de res.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Quina és la situació del Vallès Oriental davant les inversions dels programes ocupacionals del SOC?

Anàlisi dels programes electorals de CiU i PSC (I). Quins són els conceptes més utilitzats?

Els treballadors espanyols davant l'automatització