L'Augment de l'IVA a Espanya. Quina és la situació de l'entorn Europeu?

Ahir al Congrés dels diputats el president Mariano Rajoy va anunciar diverses retallades  (mesures d’ajust, perdó) per estalviar 65.000 milions d’euros. Una d’aquestes mesures és la de l’augment de l’IVA, per intentar frenar la caiguda continuada dels ingressos de l’Estat. 

Per aportar més elements al debat de si calia pujar-lo, perquè teníem un IVA molt baix en relació a la resta de països europeus, us deixo la taula següent amb la situació de cada país respecte el seu impost indirecte estrella. A part, hi afegeixo altres dades rellevants del context de cada país, amb el Salari Mínim Interprofessional i els últims registres d’atur (tant el global com el juvenil). Evidentment també faltaria conèixer i fixar el nivell de vida de cada país per poder fer una comparació més acurada (no és al mateix tenir un sou X i consumir a França que a Eslovènia).

Tot i faltar-nos tal informació la taula és prou rellevant per veure la situació en la que queda Espanya en relació altres països de la Unió. En concret destaca com ens situem en termes d’IVA per sobre de França i Holanda, però el nostre salari mínim és de 748€ (en 12 mensualitats, ja que el conegut popularment 641,4€, és a 14 mensualitats i els SMI europeus es calculen en 12) , molt per sota del d’aquests països (França 1.398€ i Holanda 1.447€).  Recordem però que França augmentarà a l’octubre l’IVA fins al 21,2%.

També hem de tenir en compte en aquesta comparació l’elevada desocupació d’Espanya, amb un 25% d’atur i 2 de cada 4 joves parats, mentre Holanda té un atur del 5% (un 9% juvenil) i França un 10% (el juvenil al 23%) . Està clar que tenir un IVA més alt i un salari mínim baix quan tens un nivell tan elevat de desocupació és un element negatiu per al comportament del consum d’un país.

En vermell podeu veure també la situació dels altres països intervinguts (suposo que ningú dubte ja que Espanya està intervinguda).  Com a mínim podran justificar que seguim sent el país que paga menys IVA de tots els que han demanat ajuda a Europa. Sempre és pot presumir d’alguna cosa. 

Comentarios

  1. Albert. Jo crec que estaría be, veure quina és la aportació a les rentes del treball, i als beneficis, per acabar de comparar-ho tot. Perquè si el IVA es molt alt, pero jo que sé d'IRPF tens un 0%, doncs potser encara s'equilibra d'alguna forma, i als impostos sobre els beneficis, es per vuere en quina ratio ens movem.

    Ala! XDDDDDDDDD (molt bon anàlisis)

    ResponderEliminar
  2. Bones Sergi! Totalment d'acord, de fet, també seria interessant observar diverses taxes de productivitat per països, tot i la dificultat de trobar-ho actualitzat i amb metodologies comparables... De totes maneres podem mirar el que comentes sobre les rendes del treball.

    De fet indagaré i podem actualitzar la meva humil aportació, com dic sempre jajaja

    Merci!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

Els treballadors espanyols davant l'automatització

Quina és la situació del Vallès Oriental davant les inversions dels programes ocupacionals del SOC?

Anàlisi dels programes electorals de CiU i PSC (I). Quins són els conceptes més utilitzats?